A kávézó és a rulettkerék

Description of your first forum.
Post Reply
lavendercherida

A kávézó és a rulettkerék

Post by lavendercherida »

Van egy barátom, Zoltán, akivel évek óta együtt dolgozunk egy multinacionális cégnél. Stressz, meetingek, célok – ez a mindennapjaink. Aztán egyik este, a szokásos pénteki kávézás közben, Zoltán előkapott egy régi, kopott noteszt. Azt mondta, na, most elmesél valamit, amit eddig titkolt. Leültünk a kedvenc kávézónk sarkába, ahol a neonfény úgy világította meg az arcát, mint egy film noir jelenetet, és belekezdett.

Tudod, a múlt hónapban egy projekt miatt teljesen kiégettem magam. A főnököm, aki egyébként egy igazi szobatigris, folyton az agyamba mászott. A feleségem, Juli, pedig azt mondta, hogy ideje lenne elengedni a gyeplőt, mert a munka teljesen felemészt. Egy este, mikor már nem bírtam tovább, becsuktam a laptopom, és csak bámultam a plafonra. Semmi ötlet, semmi energia – csak a semmi. Aztán eszembe jutott valami, amit a szomszédom, egy nyugdíjas tanár, mesélt: jobb, ha az ember időnként vált, kipróbál valami újat, ami nem a megszokott kerékvágás.

Egy ilyen este, a kétségbeesés és a kíváncsiság határán, rátaláltam az interneten egy kaszinó oldalra. Először csak néztem, mint egy gyerek, aki először látja a tengerpartot. Aztán regisztráltam, betettem egy kis aprót, és elkezdtem pörgetni a nyerőgépeket. Eleinte vicces volt, mint egy játék. Aztán jött a váratlan: egy egyszerű pörgetésnél bejött a jackpot. Nem nagy összeg, de elég ahhoz, hogy felfigyeljek. Kifizették gyorsan, gond nélkül. Akkor kezdtem el olvasgatni a fórumokat, és sokan emlegették, hogy a vavada vélemények alapján ez egy korrekt hely. Hát, én is így tapasztaltam.

De ez még csak a kezdet. A következő héten, mikor egy újabb stressz hullám jött, újra beléptem. Ezúttal már tudatosabban: nem a pénz hajtott, hanem a játék izgalma, az a pillanat, mikor a rulettkerék lassul, és a labda a számomra esik. Olyan érzés, mintha a valóság egy kicsit elmosódna, és csak a pörgés számítana. Persze, volt veszteség is. Egyszer elvittem egy nagyobb tétet, ami fájt. De aztán, pár nappal később, pont akkor, mikor a főnököm egy újabb lehetetlen határidőt adott, bejött a blackjackben egy 20 ezres nyeremény. Azt hittem, elájulok örömömben. Kifizettem a számlát, vettem egy új könyvet, és elvittem Julit egy romantikus vacsorára. Ő nem tudta, honnan a pénz, csak annyit mondott: ""Végre mosolyogsz!""

A vicc az, hogy a kollégáim közül sokan nem értenék. Azt mondanák, hogy a szerencsejáték veszélyes, és elviszi a pénzt. Pedig, ha valaki fejjel csinálja, és nem hagyja, hogy az érzelmek elvigyék, akkor ez egy izgalmas hobbi lehet. Én például megtanultam, hogy a legnagyobb nyeremény nem a pénz, hanem az a pillanat, mikor kilépek a mókuskerékből. A hétköznapok monotonitása, a meetingek és a száraz adatok után ez olyan, mint egy színes, fényes ablak.

A minap, a céges bulin, egy fiatal srác, aki a marketing részlegen kezdte, mesélte, hogy ő is kipróbálta a kaszinós oldalakat. Félve kérdezte, nem veszélyes-e. Azt mondtam neki: ""Figyelj, nézd meg a vavada vélemények, és döntsd el magad."" Mert tudod, a tapasztalat a legjobb tanító. Én is csak azért tartok itt, mert egyszer ki mertem próbálni valami újat, ahelyett, hogy a laptop előtt siránkoztam volna.

Ma már van egy saját rendszerem: heti egyszer, legfeljebb egy órát játszom, és egy fix összeget szánok rá, ami nem fáj, ha elmegy. Ha nyerek, az egy plusz. Ha vesztek, az egy tanulópénz. A lényeg, hogy a játék ne irányítson engem, hanem én irányítsam azt. És tudod, mi a legjobb? Hogy a munkahelyi stressz lassan megszűnt. Mert tudom, hogy van egy menekülő útvonal: a rulettkerék és a kártyák világa, ahol a szabályokat én diktálom, és ahol a vavada vélemények szerint minden korrekt. Ez az egyensúly tesz igazán szabaddá."
Post Reply