Praca w korporacji ma to do siebie, że nauczyła mnie jednego – liczyć każdą minutę. Kiedy jesteś analitykiem danych, twoje życie toczy się w rytmie wykresów, prognoz i excelowskich tabel. Dlatego mój wolny czas zawsze staram się wypełniać czymś, co nie ma absolutnie żadnego związku z logiką. Brzmi absurdalnie, prawda? Człowiek, który na co dzień przewiduje trendy rynkowe, szuka przypadkowości, żeby odpocząć. Ale właśnie o to chodzi – czasem trzeba zrobić coś zupełnie bez sensu, żeby przypomnieć sobie, że jest się człowiekiem, a nie maszyną do analizy.
Wszystko zaczęło się w piątkowy wieczór, kiedy wróciłem z pracy wcześniej niż zwykle. Moja dziewczyna wyjechała na weekend do rodziców, więc miałem mieszkanie dla siebie. Żadnych planów, żadnych zobowiązań. Tylko ja, puste ściany i cisza, która po całym tygodniu dźwięku klikających klawiszy była zbawienna. Usiadłem na kanapie, włączyłem telewizor, ale nic mnie nie interesowało. Wziąłem telefon do ręki i zacząłem bezmyślnie scrollować. I wtedy, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, trafiłem na coś, co wyglądało jak portal z grami. Nie szukałem tego specjalnie. Po prostu algorytm podpowiedział mi reklamę, a ja, z czystej ciekawości, kliknąłem.
Strona wyglądała nowocześnie. Żadnych tandetnych animacji z dolarami spadającymi z nieba. Czysty, ciemny design, który od razu skojarzył mi się z luksusowymi kasynami z filmów o Jamesie Bondzie. Zarejestrowałem się w kilka minut, bo akurat miałem ochotę sprawdzić, jak działa ten cały świat hazardu online. Nie pierwszy raz słyszałem o tym od znajomych – niektórzy mówili, że to strata czasu, inni, że zdarzyło im się wygrać kilka stówek i zamówić za to pizzę na cały tydzień. Postanowiłem sam się przekonać. Wpisałem swoje dane, potwierdziłem adres e-mail i w końcu dotarłem do panelu głównego. Na samym dole ekranu zobaczyłem mały przycisk, który pozwalał mi przejść do gry. Kliknąłem go, zastanawiając się, czy to aby na pewno dobry pomysł. Ale w końcu – piątek, wieczór, czemu nie?
Zacząłem od małych stawek. Taka już moja natura – nawet kiedy bawię się w hazard, muszę mieć jakiś system. Wybrałem automaty, ale nie te najprostsze, owocowe, tylko coś z motywem starożytnego Egiptu. Faraonowie, skarby, piramidy. Czułem się jak odkrywca, który właśnie wszedł do grobowca. Postawiłem 10 złotych. Kręcę. Nic. Kolejne 10. Mały bonus. Potem jeszcze raz i jeszcze. Konto topniało w zastraszającym tempie. Normalnie, w każdej innej sytuacji, zamknąłbym przeglądarkę i uznał, że to nie dla mnie. Ale coś mnie trzymało. Może to była ciekawość, a może zwykły upór. Przecież analityk nie poddaje się po kilku nieudanych próbach – on szuka wzorców.
I wtedy zmieniłem strategię. Przestałem myśleć jak matematyk, a zacząłem jak dzieciak, który bawi się w parku rozrywki. Zamiast analizować, zacząłem po prostu czuć. Kliknąłem w grę z kolorowymi klejnotami, która wyglądała jak coś między Tetrisem a wybuchem tęczy. I nagle – bum. Ekran rozbłysł, zagrzmiała fanfara, a na moim koncie pojawiła się kwota, która sprawiła, że otworzyłem usta ze zdziwienia. Nie była to jakaś astronomiczna suma, ale wystarczyła, żebym poczuł ten dreszcz. Wyobraźcie sobie – w ciągu sekundy zrobiło się na nim dwa razy więcej, niż miałem pięć minut temu.
Nie wiem, czy to było szczęście, czy po prostu zbieg okoliczności, ale wtedy złapałem rytm. Zacząłem stawiać coraz większe kwoty, ale nadal z głową. Postawiłem 50 złotych na coś, co wyglądało jak ruletka z kolorowymi sektorami. Kręcę. Wypada czerwone. Wygrywam. Powtarzam. Czuję, że coś się dzieje. To nie była magia – to była czysta adrenalina. W końcu, gdy miałem już kilka minut przerwy, zobaczyłem, że w panelu bocznym pojawił się komunikat o promocji. Coś o dodatkowych punktach za aktywność. Zaintrygowany, wszedłem w zakładkę z bonusami i natknąłem się na opcję, która wymagała ode mnie jedynie tego, żebym potwierdził swoją obecność na stronie. Pamiętam, że kliknąłem wtedy kilka razy i trafiłem na sekcję, gdzie wszystko było intuicyjne – od zakładania konta po pierwsze wpłaty. I właśnie wtedy, gdy już miałem zakończyć wieczór, przypomniałem sobie, że gdzieś obok panelu głównego była opcja przypomnienia hasła, bo akurat chciałem sprawdzić stan konta na innym urządzeniu. Weszłem w ustawienia i zobaczyłem znajomy przycisk, który przekierował mnie do formularza – to była zwykła formalność, ale nazwa przycisku utkwiła mi w pamięci, bo była po prostu częścią interfejsu: vavada.
To był przełomowy moment. Nie dlatego, że strona działała świetnie (chociaż działała), ale dlatego, że zdałem sobie sprawę, iż cały ten wieczór to nie była walka o pieniądze. To była ucieczka od schematów. Od wykresów, od prognoz, od tego, że wszystko musi mieć swoje miejsce w tabeli. W pewnym momencie znalazłem się w świecie, gdzie liczyło się tylko to, czy dziś mam ochotę zaryzykować, czy nie. I wiecie co? Wygrałem jeszcze kilka razy. Kwoty nie były wielkie, ale wystarczyły, żebym zamówił sobie sushi z dostawą, a resztę przelał na konto oszczędnościowe.
Zamknąłem laptopa około północy. Wypiłem piwo, zjadłem sushi i po prostu siedziałem w ciszy. Czułem satysfakcję. Nie z wygranej, ale z tego, że pozwoliłem sobie na coś spontanicznego. Że w piątek wieczorem, zamiast kolejny raz przeglądać statystyki czy oglądać serial, zrobiłem coś, co wyrwało mnie z codzienności. Wiedziałem, że nie będę wracał tam codziennie – to nie jest dla mnie. Ale ten jeden raz był wart więcej niż wszystkie nudne wieczory spędzone przed telewizorem.
Następnego dnia opowiedziałem o tym mojej dziewczynie. Zaśmiała się i powiedziała, że w życiu by nie pomyślała, że jej facet, który potrafi godzinami liczyć odchylenia standardowe, da się wciągnąć w taką historię. Ale właśnie o to chodzi – czasem trzeba zrobić coś nielogicznego, żeby poczuć, że żyjemy. A jeśli przy okazji uda się wygrać tyle, żeby opłacić dobre jedzenie? To tylko miły dodatek.
Nadal czasem wchodzę na stronę, gdy mam wolny wieczór i szukam odskoczni. Nie traktuję tego poważnie – to dla mnie jak wizyta w saloniku gier na wakacjach. I zawsze, gdy pojawia się ekran powitalny, przypomina mi się ten piątkowy wieczór, kiedy zwykła nuda zamieniła się w niezłą przygodę. I choć wiem, że hazard to nie droga do bogactwa, to jestem wdzięczny tej chwili za to, że nauczyła mnie jednego – że nawet w najbardziej poukładanym życiu musi być miejsce na przypadkowość. A jeśli akurat trafisz na dobrą grę, to tym lepiej dla ciebie. Nawet jeśli jedyne, co wyniesiesz z tego wieczoru, to dobra historia do opowiedzenia przy piątkowym piwie.
Godzina, w której matematyka przestała mieć znaczenie
-
lavendercherida